Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Štetočine na soji
Štetočine na soji

Na terenu RC Senta usevi soje se u zavisnosti od datuma setve nalaze se u fenofazi otvoreni cvetovi na trećini cvasti biljke do fenofaze prve mahune dostigle krajnju dužinu; ravne mahune (62-70 BBCH).

 

Vizuelnim pregledom useva soje na pojedinim parcelama, po rubnim delovima, registrovano je prisustvo običnog paučinara (Tetranychus urticae).

 

grinje na naličju                  grinje na naličju soje

Visoke temperature i suvo vreme izuzetno pogoduju razvoju i širenju grinja.

One se nalaze na naličju listova. Listovi tokom njihove ishrane gube hlorofil, te se simptomi ispoljavaju u vidu sitnih hlorotičnih pega, a kasnije dolazi do potpunog žućenja listova.

Na nekim parcelama su registrovane odrasle jedinke i larve braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys) i zelene povrtne stenice (Nezara viridula). Stenice sisajući biljne sokove oštećuju mahune soje.

larva H.halys                        larve N.viridula

 

U prethodnom periodu je RC Senta preporučio mere zaštite useva soje od grinja (pogledati preporuku). Međutim, ukoliko se i dalje registruje prisustvo, moguća je primena registrovanih akaricida na bazi abamektina i fenpiroksimata koji imaju karencu 7 dana, gde neće uskoro žetva (kasni sortiment). Primena akaricida se sprovodi samo na rubnim delovima parcela da se ne dozvoli njihovo širenje ka unutrašnjosti.

Comments

There are no comments yet for this post.