Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Prisustvo kupusovog moljaca u uljanoj repici
Prisustvo kupusovog moljaca u uljanoj repici

Na terenu  RC Senta usevi uljane repice se  nalaze u fenofazi od 7 do 9 i više listova ( 17-19 BBCH ).

 

Toplo vreme do sredine novembra pogodovalo je aktivnosti raznih štetočina. U usevima uljane repice uočeno je prisustvo gusenica kupusovog moljca (Plutella xylostela) na do 70 % biljaka i oštečenja na listovima usled njihove ishrane.

 

 

štete od ishrane larvi

 

Ova štetočina napada biljke iz porodice krstašica, a najveće štete prouzrokuje u usevima kupusa i karfiola.

 

 

lutka                                    imago

 

larva

 

Kupusov moljac prezimljava u stadijumu lutke, a prvi leptiri počinju da lete krajem aprila. Ženke polažu jaja pojedinačno ili u grupcama od 2 do 8 komada na naličju lišća duž glavnog nerva. Gusenice prave oštećenja na lišću u vidu malih "prozorčića", a pri jačem napadu na listovima ostaju samo glavni nervi. Gusenice se nakon 2 do 4 nedelje ulutkavaju. Lutka je zelene boje i nalazi se u vretenastom mrežastom kokonu. Nakon 1 do 2 nedelje pojavljuju se leptiri nove generacije.

 

Trenutno se ne preporučuju hemijske mere zaštite, jer se najveći deo populacije kupusovog moljca nalazi u stadijumu lutke i navedena štetočina polako ulazi u zimsku dijapauzu.

Comments

There are no comments yet for this post.