Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Bakteriozna plamenjača Erwinia amylovora
Bakteriozna plamenjača Erwinia amylovora
Pregledom zasada jabuke i kruške na teritoriji RC Senta uočeni su simptomi bakteriozne plamenjače Erwinia amylovora.
 
 
Patogen napada:cvet,plod,mladare,grane i deblo voćaka familije Rosaceae.Oboleli delovi venu,dobijaju mrku a zatim crnu boju i suše se. Zaraženi mladari dobijaju karakterističan izgled "pastirskog štapa".
Primarne infekcije dešavaju se u proleće na cvetovima i mladarima voćaka u koje bakterija prodire kroz prirodne otvore i povrede.Sekundarnim infekcijama širi se u toku vegetacije,a izvor infekcije je bakterijski eskudat koji se stvara na zaraženim delovima voćaka. Patogen se generalno širi: polinatorima,kapljicama vode,vetrom,mehaničkim radnjama od strane čoveka tokom rada u zasadu.
U sprečavanju širenja patogena Erwinia amylovora neophodan je redovan pregled voćnjaka i uočavanje stabala sa simptomima.Zaražene delove odstraniti rezidbom minimum 30 cm od mesta zaraze prema zdravom tkivu. Ukoliko je intenzitet zaraze stabla veći potrebno je ukloniti celo stablo. Pri rezidbi obavezno vršiti dezinfekciju pribora,a odstranjene biljne delove obavezno ukloniti iz voćnjaka i spaliti.
Usled osetljive faze u kojoj se jabuka trenutno nalazi (BBCH 65 puno cvetanje) potrebno je primeniti fungicidni treman preparatima na bazi bakar hidroksida registrovanim za bakterioznu plamenjaču. 

Comments

There are no comments yet for this post.