Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Leskina grinja (Phytoptus avellanae)
Leskina grinja (Phytoptus avellanae)

Na području delovanja RC Bačka Topola zasadi leske se nalaze u fenofazi pucanja lisnih pupoljaka.

 

Vizuelnim pregledima zasada leske registrovani su pupoljci infestirani leskinom grinjom (Phytoptus avellanae). Mikroskopskim pregledima, u deformisanim pupoljcima,  utvrđeno je prisustvo ovog štetnog organizma.

 

 

Zaraženi pupoljci leske   Pupoljak sa larvama leskine grinje

 

Leskina grinja (Phytoptus avellanae) formira  svoje kolonije u pupoljcima, gde se hrane i razvijaju. Deformisani pupoljci, koji su nabubreli, uočavaju se kao krupniji ili rascvetali u odnosu na zdrave, što je posledica fiziološkog odgovora biljaka na aktivnost grinja. Inficirani pupoljci se dalje ne razvijaju, ne formiraju listove ili se iz njih razvijaju deformisani listovi koji se suše i opadaju, što može značajno uticati na prinos.

 

Zaštita leske od ovog štetnog organizma može se obaviti mehanički i primenom hemijskih mera zaštite. Mehanička zaštita se obavlja odstranjivanjem infestiranih, nabubrelih pupoljaka tokom zime i ranog proleća, pre nego što se pupoljci otvore i grinje migriraju u nove pupoljke. Odstranjeni pupoljci se uklanjaju i spaljuju.

Nedostaci mehaničke zaštite su da je teško izvodljiva u velikim zasadima i kod visokog nivoa infestacije, te i da  zahteva puno vremena.

Za sada se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite, već nakon migracije grinje na zdrave biljne delove, o čemu će RC Bačka Topola izvestiti na ovom Portalu.

Comments

There are no comments yet for this post.