Skip to main content

Region Bačka Topola

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Bačka Topola > Prilozi > Pojava brašnjave jabukine vaši u jabučnjacima
Pojava brašnjave jabukine vaši u jabučnjacima

Na području delovanja RC Bačka Topola zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od crvenih pupoljaka do većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu (BBCH 57-59).

Faza razvoja jabuke

Vizuelnim pregledom zasada jabuka registrovano je prisustvo brašnjave (pepeljaste) jabukine vaši (Dysaphis plantaginea) u niskom intenzitetu napada.

 

Brašnjava jabukina vaš           Velika slika

Primarni domaćin ove štetne vrste je jabuka, a sekundarni domaćini biljke iz roda Plantago. Prezimljava u stadijumu jajeta na jabuci. U vreme cvetanja kolonije mogu biti mnogobrojne. Krilate forme se javljaju od maja i tada preleću na letnjeg domaćina, Plantago spp. Na jabuku se vraćaju u septembru, da polože zimska jaja.

Stvara velike kolonije na naličju lišća i vrhovima izbojaka jabuke.

Štetnost se ogleda u sledećem: lišće se jako uvrće, kovrdža oko glavnog nerva, suši se i opada, izbojci zaostaju u porastu. Plodovi se deformišu, ostaju mali, kržljavi, ne sazrevaju  i opadaju. Deformacija ploda je izazvana sisanjem na cvetovima.

Dodatna šteta se ogleda u lučenju obilne medne rose, na kojoj se kasnije naseljavaju gljive čađavice.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača, primena insekticida u fazi cvetanja je zakonom zabranjena!

 

RC Bačka Topola nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u jabuci.

Comments

There are no comments yet for this post.