Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Štetočine na kupusu
Štetočine na kupusu

Na lokalitetu Futog usev kupusa nalazi se u fazi 4 do 5 listova (rasađivanje 4.04.).

Na žutim lepljivim klopkama koje su postavljene u usev registrovan je ulov odraslih jedinki kupusne muve (Phorbia brassicae). Vizuelnim pregledom biljaka kupusa registrovano je prisustvo jaja ove štetočine oko korenovog vrata kupusa. Jaja su prisutna na 10% biljaka i to jedno do tri jajeta oko biljke.

Kupusna muva je značajna štetočina u proizvodnji ranih kupusnjača. Ima 2 do 3 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu. Odrasle jedinke se pojavljuju u proleće, kada je temperatura zemljišta oko 12°C. Ženke polažu jaja pojedinačno ili u grupama na korenov vrat mladih biljaka ili u zemlju oko njih.  Embrionalni razvoj pospešuje vlažno vreme. Ispiljene larve se u početku hrane korenovim dlačicama, a zatim prodiru u sam koren i ometaju normalno cirkulisanje sokova. Napadnute biljke dobijaju  plavoljubičastu boju.  Mlađe biljke se suše i u potpunosti propadaju. Starije biljke zaostaju u porastu i podložne su napadu drugih patogena.

Odrasle jedinke su 5 do 7 mm i slične su domaćoj muvi. Mužjaci su crnosivi sa tri uzdužne linije na leđnoj strani, a ženke su pepeljastosive. Jaja su beličasta, eliptičnog oblika, duga oko 1mm i imaju porečnu brazdu. Larve su svetle, žutobele, bez nogu, sužene na prednjem delu tela i sa atrofiranom glavom.

Na feromonskim klopkama koje su takođe postavljene u usev kupusa registrovan je i prvi ulov odraslih jedinki kupusnog moljca (Plutella maculipennis).

 

Imago kupusne muve       Jaja kupusne muve

Comments

There are no comments yet for this post.