Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Početak sazrevanja askospora Venturia inaequalis
Početak sazrevanja askospora Venturia inaequalis

Fitopatogena gljiva Venturia inaequalis je prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. To je gljiva koja se redovno javlja u našim proizvodnim uslovima i predstavlja najznačajnijeg patogena jabuke. Štete se ogledaju u smanjenju prinosa, smanjenju kvaliteta plodova i smanjenju rodnosti u narednoj godini.

Savremena proizvodnja jabuka podrazumeva primenu hemijskih mera kontrole, a najveći broj tretmana odnosi se na zaštitu jabuka od ovog patogena. Da bi zaštita bila pravovremena i uspešna neophodno je poznavanje biologije ove gljive.

Venturia inaequalis  ima dve faze u razvoju, saprofitnu i parazitnu fazu. Saprofitna faza počinje sa opadanjem lišća u jesen kada i otpočinje proces formiranja pseudotecija. Dozrevanje pseudotecija tj. formiranje askusa sa askosporama zavisi od temperature.  U svakoj pseudoteciji formira se od 50 do 100 askusa. U svakom askusu formira se po 8 askospora.  Parazitna faza počinje klijanjem askospora i ostvarenjem infekcije. Ova faza traje tokom cele vegetacije jabuka.

Dozrevanje pseudotecija i formiranje askusa sa askosporama prati se redovnom analizom prezimelog lišća u laboratoriji. Izdavajanjem pseudotecija sa lišća i pregledom pod mikroskopom, u ovonedeljnoj analizi  registrovano  je prisustvo zrelih askospora. Kod sorte Zlatni Delišes, dozrelost pseudotecija iznosi 1,25%. Kod sorte Ajdared još uvek nije registrovano prisustvo zrelih askospora u askusima. RC Novi Sad nastavlja praćenje dozrelosti pseudotecija u nedeljnom ritmu.

 

Pseudotecije bez formiranih askospora u askusima

  

velika slika                            velika slika    

 

Pseudotecija sa formiranim askusima i askus sa 8 askospora

     

velika slika                        velika slika         

Comments

There are no comments yet for this post.