Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve

Na području delovanja RC Novi Sad, na severnim obroncima Fruške gore, kod bresaka i nektarina ranih grupa zrenja došlo je do potpunog razmicanja pupoljaka i pojave “zelene tačke” (BBCH 09), dok se srednje i kasne grupe zrenja nalaze u fazi od početak do faze kraj bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 01-03).

Slika 1: Faza beskve "zelena tačka" (BBCH 09)

U ovim fazama razvoja i u vlažnim uslovima, breskve i nektarine su osetljive na infekciju od strane gljive prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans). Kovrdžavost lista breskve predstavlja jednog od ekonomski najznačajnijih patogena u proizvodnji bresaka i nektarina kod nas. Ukoliko dođe do infekcije napadnuti listovi prevremeno opadaju i tokom sezone dolazi do retrovegetacije odnosno formiranja nove lisne mase, što dovodi do iznurivanja voćaka. Kao posledica napada smanjena je rodnost u narednoj godini, iznurene voćke su podložne izmrzavanju u toku zime i lakše podležu napadu od strane drugih patogena.

Slika 2: Simptom kovrdžavosti lista breskve iz prethodnih sezona

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi u narednom periodu se prognozira suvo i prohladno vreme. Ovakvi najavljeni uslovi ne pogoduju ostvarenju infekcije od strane gljive prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve pa se za sada ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite.

S obzirom da smo ušli u kritičan period za zaštitu bresaka i nektarina od navedenog patogena, proizvođačima se preporučuju redovni obilasci zasada u cilju utvrđivanja fenofaza razvoja, kao i redovno praćenje vremenske prognoze.

Video material o prouzrokovaču kovrdžavosti lista breskve i načinu utvrđivanja fenofaza razvoja bresaka i nektarina možete pogledati na Youtube kanalu PIS-a na ovom linku.

RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u zasadima bresaka i nektarina i na vreme će signalizirati pravo vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.