Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih useva pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozimih useva pšenice i ječma

Na području delovanja RC Novi Sad usevi pšenice se u zavisnosti od vremena setve i prethodno sprovedenih agrotehničkih mera nalaze u fazi od 2 do 4 lista razvijena (BBCH 12-14), dok se usevi ječma nalaze u fazi od 3 lista razvijena do faze 4 stablo vidljivo (BBCH 14-24).

Slika 1: Usev ječma BBCH 23

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo vaši (Aphididae) na do 24% biljaka, i cikada (Cicadelidae) na do 6% biljaka.

Slika 2: Kolonija vaši

Slika 3: Imago cikade

Vremenski uslovi tokom ove jeseni pogodovali su razvoju navedenih štetočina, pa se i dalje registruju njihove povećane brojnosti, naročito na usevima na kojima nisu sprovedene hemijske mere zaštite. S obzirom da su vaši i cikade vektori izuzetno značajnih i destruktivnih fitopatogenih virusa, tokom ove  sezone postoji povečan rizik od infekcije useva istim što može negativno da se odrazi na prinos.

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), rđe (Puccinia spp.) i pepelnice žita (Erysiphe graminis), dok se u usevima ječma registruje prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) i pepelnice žita (Erysiphe graminis).

Slika 4: Simptom sive pegavosti lista pšenice

Slika 5: Simptom pepelnice žita

Slika 6: Simptom rđe

Slika 7: Simptom mrežaste pegavosti lista ječma

Prisustvo patogena u usevima ozimih strnina je u niskom intenzitetu napada.

RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem i redovnim izveštavanjem o štetnim organizmima u usevima strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.