Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Oprez – visok nivo prisustva patogena u ozimim strninama
Oprez – visok nivo prisustva patogena u ozimim strninama

Na području delovanja RC Novi Sad usevi ozime pšenice se u zavisnosti od vremena setve nalaze u fazi od 4 lista razvijena (BBCH 14) do faze 3 stablo vidljivo (BBCH 23).

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača rđe (Puccinia spp.) i pepelnice žita (Erisyphae gramminis).

Simptom rđe na pšenici

Rezultati vizuelnih pregleda prikazani su u tabeli:

Lokalitet

Faza BBCH

% zaraženih biljaka sa simptomima rđe

% zaraženih biljaka sa simptomima pepelnice

% zaraženih biljaka sa simptomima sive pegavosti

Kać

14

0

4

0

Kać

23

15

16

0

Gospođinci

22

5

4

0

Gložan

23

27

48

0

Silbaš

23

12

47

0

 

Usevi ozimog ječma se nalaze u fazi od 3 stabla vidljiva (BBCH 23) do faze 5 stabala vidljivo (BBCH 25).

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres), rđe (Puccinia spp.) i pepelnice žita (Erysiphae gramminis).

Rezultati vizuelnih pregleda prikazani su u tabeli:

Lokalitet

Faza BBCH

% zaraženih biljaka sa simptomima rđe

% zaraženih biljaka sa simptomima pepelnice

% zaraženih biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti

Futog

25

2

52

46

Gospođinci

23

0

6

42

 

Kao što se može videti iz prikazanih vizuelnih pregleda, u usevima iz optimalnih rokova setve registruje se visok nivo prisustva patogena. Na pojedinim parcelama pšenice uočeno je prisustvo simptoma rđe na čak 27% biljaka. Ovako visok nivo prisustva patogena je rezultat povoljnih meteorološkoh uslova koji su vladali tokom oktobra i novembra. Ova činjenica ukazuje na dodatan oprez u proizvodnji pšenice jer se sa velikim infektivnim potencijalom patogena ulazi u sledeću godinu. Trenutni simptomi rđe ukazuju na prisustvo obe vrste koje su značajne kod nas (žuta lisna rđa i lisna rđa), a nakon laboratorijske analize koja je u toku, informisaćemo proizvođače detaljnije o ovim patogenima.

Kao posledica pada temperatura u usevima pšenice i ječma nije registrovano prisustvo cikada (Cicadelidae), dok se prisustvo vaši (Aphididae) registruje u niskim brojnostima.

Za sada se na preporučuje primena hemijskih mera zaštite, a RC Novi Sad nastavlja sa praćenjem ozimih useva pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.