Skip to main content

Region Novi Sad

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Novi Sad > Prilozi > Zdravstveno stanje useva pšenice
Zdravstveno stanje useva pšenice

Na području delovanja RC Novi Sad usevi pšenice se nalaze u različitim fazama razvića ploda i sazrevanja (BBCH 75-83).

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma šturosti klasa pšenice (Fusarium graminearum). Zaraženi klasovi blede su boje, a zrna na takvim klasovima su štura. Usled povećane količine vlage u prethodnom periodu, na zaraženim klasovima prisutna je ružičasta prevlaka od sporonosnih organa gljive.

U zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, procenat zaraženih klasova se kreće od 38 do 64%. Ovako visoki procenti napada na pojedinim parcelama posledica su izuzetno povoljnih uslova (obilne i česte padavine) za ostvarenje infekcije pomenutim patogenom u fazama cvetanja pšenice. Ovakvi uslovi su na velikom broju parcela onemogućili pravovremeno sprovođenje mera zaštite.

Pored šteta koje se odnose na smanjenje prinosa i kvaliteta zrna, poseban značaj ovog patogena ogleda se u njegovoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine, veoma štetne po zdravlje ljudi i životinja.

Na pojedinim parcelama pšenice u okviru rada RC Novi Sad registrovano je prisustvo simptoma koje prouzrokuju virusi. Zaražene biljke se karakterišu nižim rastom u odnosu na zdrave, listovi su hlorotični, a na velikom broju obolelih biljaka nije došlo do formiranja klasa.

Analizom obolelih biljaka laboratorijski je potvrđeno prisutsvo dva virusa: Virusa patuljavosti pšenice (Wheat dwarf virus) – čiji je vektor cikada Psammotettix alienus i Virusa crtičastog mozaika pšenice (Wheat streak mosaic virus) – čiji je vektor grinja Aceria tosichella.

Prisustvo  biljaka sa simptomima od navedenih virusa najviše je zastupljeno na parcelama koje su u jesen imale adekvatne uslove za nicanje i razvoj, te je na njima i registrovano prisustvo štetočina vektora virusa, o čemu je RC Novi Sad redovno obaveštavao proizvođače.

Mere kontrole pomenutih viroza podrazumevaju hemijsko suzbijanje vektora i uništavanje samoniklih biljaka i drugih biljaka rezervoara virusa.

Comments

There are no comments yet for this post.