Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Siva trulež na malini (Botrytis cinerea)
Siva trulež na malini (Botrytis cinerea)

Na području RC Kosovska Mitrovica zasadi malina se nalaze u fazi sazrevanja plodova (BBCH 81-89). Vizuelnim pregledima zasada malina na plodovima je uočeno prisustvo simptoma sive truleži (Botrytis cinerea).

Ovom patogenu najviše pogoduju vlažni i prohladni vremenski uslovi, a naročito tokom cvetanja. Infekcija se ostvareuje u periodu cvetanja i plodonošenja. Kada dođe do zaraze ploda maline karakteristična je pojava sive masa plesni koja se formira na plodovima i koja predstavlja sporonosne organe gljive. Gljiva se brzo širi, pa od jednog zaraženog ploda može se zaraziti čitav rod. U zasadima malina siva trulež može da smanji prinos i do 80%.

Sa zaštitom od ovog patogena počinje se već kada je malina u cvetanju, a završava se pred berbu. Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite obavezno se treba pridržavati karenci primenjenih preparata. Takođe, treba i koristiti fungicide različitog mehanizma delovanja  zato što parazitne gljive bezo steknu otpornost na korišćene fungicide. Od agrotehničkih mera u cilju smanjenja infekcije se preporučuje bolje provetravanje malinjaka, osvetljenosti u redu, kao i primena manjih količina azotnih đubriva.

Comments

There are no comments yet for this post.