Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Preventivne mere u cilju kontrole krompirovog moljca (Phthorimea operculella)
Preventivne mere u cilju kontrole krompirovog moljca (Phthorimea operculella)

Na području rada RC Kosovska Mitrovica u toku je sadnja ranih i srednje ranih sorata krompira, a u narednim danima se očekuje i sadnja sorata krompira namenjenih za jesenju proizvodnju.

Krompirov moljac (Phthorimea operculella) predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu krompira u Srbiji. Štetnost moljca se ogleda u oštećenju krtola koje postaju tržišno neupotrebljive do potpunog propadanja celokupnog prinosa.

Rane sorte krompira koje imaju kraću vegetaciju i stižu za vađenje krajem jula često budu manje oštećene i napadnute od sorti koje imaju dužu vegetaciju i stižu za vađenje krajem avgusta i u septembru koje su ujedno i najugroženije.

Veliki broj generacija krompirovog moljca otežava mere borbe, i samo primenom svih preventivnih i direktnih mera zaštite krompira od strane svih proizvođača na nekom području mogu se postići zadovoljavajući rezultati u borbi protiv ove štetočine.

Preventivne mere za suzbijanje krompirovog moljca su usmerene na smanjenje rizika od napada moljca. Pre sadnje krompira namenjenog za jesenju proizvodnju preporučuju se sledeće preventivne mere kontrole i to:

-Sadnja  sorti krompira čiji je vegetacioni period kraći (rane i srednje rane sorte);

-Dobra priprema zemljišta i sadnja na dubini većoj od 10cm, uz dobro zagrtanje i formiranje pravilnih i visokih bankova;

-Sadnja samo zdravih i neoštećenih krtola;

-Održavanje vlažnosti zemljišta, češćim navodnjavanjem sa manjim zalivnim normama kako bi se izbeglo pucanje zemljišta i stvaranja povoljnih uslova za polaganje jaja krompirovog moljca na krtolama.

Comments

There are no comments yet for this post.