Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Prisustvo zelene (povrtne) stenice u zasadima trešanja
Prisustvo zelene (povrtne) stenice u zasadima trešanja

Na području rada RC Kosovska Mitrovica u zasadima trešanja na lokaciji Velji Breg registrovano je prisustvo zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula).

Odrasle jedinke su najčešće zelene boje, ali na osnovu boje štita ova stenica ima tri varijeteta:

-       forma smaragdula (jednobojno zelen),

-       forma torquata (zelen sa širokom ivicom krem boje na prednjem delu glave i pronotuma) i

-       forma brunea (crveno smedja).

 

Zelena (povrtna) stenica  je polifagna štetočina koja se u našim krajevima javila usled klimatskih promena. Napada useve paprika, paradajza, krompira, soju, boraniju, vinovu lozu ali i zasade voća. Odrasli insekt je dug 14-16 mm. Ženka polaže jaja bele boje na naličje listova u gomilicama, koja kasnije postaju crvenkasta. Štete pričinjavaju larve i odrasli insekti. Hrani se sokovima biljaka a na mestu uboda dolazi do promene boje ploda pa oni gube tržišnu vrednost. Plodove napada uglavnom pred berbu i time ozbiljno ugrožava proizvodnju.

Hemijske mere suzbijanja u našoj zemlji su ograničene zbog nedostatka registrovanih insekticida. Insekticidi iz grupe piretroida su pokazali dobre rezultate u suzbijanju, ali zbog nemogućnosti poštovanja karence u periodu berbe plodova njihova primena je otežana. Na manjim parcelama je moguće ručno sakupljanje imaga i larvi, dok je hemijsko suzbijanje moguće po ivicama parcela gde su one grupisane.

RC Kosovska Mitrovica će nastaviti sa praćenjem ove štetočine u usevima I zasadima.

Comments

There are no comments yet for this post.