Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimih strnih žita
Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

Na terenu RC Kragujevac usevi ozimih strnih žita se nalaze u različitim fazama bokorenja, u zavisnosti od rokova setve, lokacije, sortimenta i primenjene agrotehnike, ali i od izloženosti nedavnim mrazevima koji su na pojedinim površinama doveli do blagog zaostatka u porastu (videti prilog). Pšenice su u fazi od četiri sekundarnih stabala vidljivo (BBCH 24) do devet i više sekundarnih stabala vidljivo (BBCH 29). Ozimi ječam se nalazi u fazi od šest sekundarnih stabala vidljivo (BBCH 26) do devet i više sekundarnih stabala vidljivo (BBCH 29).

 

Vizuelnim pregledom ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 12% biljaka.

Na ozimom ječmu registrovani su simptomi mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 4-5% biljaka, dok je sočivasta pegavost (Rhynchosporium secalis) prisutna na 0-8% biljaka.

 

 

Nije registrovano prisustvo biljnih vaši ni na pšenici, ni na ječmu, ali jesu oštećenja lista od žitne pijavice (Lema melanopus).

 

U narednom periodu sa porastom temperature može se očekivati dalji napredak vegetacije, ulazak biljaka u osetljivu fenofazu kad je u pitanju napad pojedinih patogena i povećana aktivnost štetočina. RC Kragujevac će nastaviti sa monitoringom ozimih strnina i blagovremeno signalizirati vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.