Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Oprez zbog kalifornijskog cvetnog tripsa (Frankliniella occidentalis)
 Oprez zbog kalifornijskog cvetnog tripsa (Frankliniella occidentalis)

Na terenu RC Kragujevac berba ranih sorti nektarine je u toku ili se očekuje narednih dana, dok se srednje i kasne sorte breskve i nektarine nalaze u fazi početak obojavanja ploda (BBCH 81) do obojavanje ploda skoro završeno (BBCH 85).

velika slika

Vizuelnim pregledom zasada, otresanjem mladara, u pojedinim zasadima koji nisu izvršili tretmane u skladu sa preporukama iz prethodnog perioda, primećeno je prisustvo larvi i imaga tripsa (Thysanoptera). Budući da je region RC Kragujevac, naročito okolina Topole (Vinča, Plaskovac, Brezovac,…) područje naše zemlje sa jednom od najznačajnijih proizvodnji nektarine okrenute izvozu, i to pre svega na tržište Ruske Federacije, potrebno je još jednom skrenuti pažnju na potencijalnu opasnost od pojave kalifornijskog cvetnog tripsa  (Frankliniella occidentalis).

U pitanju je štetočina karantinskog statusa u Ruskoj Federaciji zbog čijeg prisustva u pošiljci namenjenoj izvozu u ovu zemlju fitosanitarne vlasti istu vraćaju pošiljaocu. Zbog toga je potrebno naglasiti značaj borbe protiv ovog insekta. Proizvođačima se može preporučiti obilazak zasada i pregled na prisustvo tripsa, te hemijski tretman ukoliko se oni primete. Pri tom, neophodno je voditi računa o karenci primenjenih preparata, a tamo gde je berba u toku ili se uskoro planira, hemijske mere se ne preporučuju.

Na početku vegetacije, pre cvetanja breskve i nektarine, a kad počne cvetanje korovskih biljaka, tripsi se nalaze na cvetovima korova (poput maslačka) na  kojima se hrane. Odatle oni mogu dalje migrirati na voćke u cvetu i nastaviti ishranu. Inače, ova vrsta ne prolazi zimsku dijapauzu već uglavnom prvi napad potiče iz zatvorenog prostora gde provode zimske mesece, zato je potreban poseban oprez ukoliko se zasadi nalaze u blizini plastenika i staklenika. Na otvorenom i u voćnim zasadima, najaktivniji je tokom letnjih mececi. Zbog velikog broja generacija koje razvije tokom godine (do 15 u zatvorenom prostoru), ali i zbog svoje polifagnosti, sklon je sticanju rezistentnosti na pojedine aktivne materije. Potrebno je posebno povesti računa o antirezistentnoj strategiji prilikom odabira insekticida za njegovo suzbijanje, odnosno alternirati preparate sa različitim mehanizmom delovanja i poštovati maksimalno dozvoljeni broj tretmana. Osim toga, značajna mera je i suzbijanje korova.

Comments

There are no comments yet for this post.