Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Prezimljujuća forma obične kruškine buve (Cacopylla pyri)
Prezimljujuća forma obične kruškine buve (Cacopylla pyri)

Na terenu RC Kragujevac zasadi kruške se nalaze se u fazi 50% lišća žuto i opalo (BBCH 95) do svo lišće opalo (BBCH 97).

 

prezimljujući imago

 

Vizuelnim pregledima primećeno je prisustvo prezimljujuće forme obične kruškine buve (Cacopsylla pyri). Ona se od letnje forme razlikuje po tome što je tamnija, krupnija i manje mobilna. Stepen preživljavanja ove štetočine zavisi od zimskih temperatura.  Tokom prethodnih godina zime su bile blage pa ukoliko tako bude i ove godine, može se očekivati visok potencijal za napad početkom naredne sezone.

 

Ipak, u voćnjacima postoje predatori koji su aktivni i tokom zimskih meseci a to su pauci. Oni su jedini prirodni neprijatelji obične kruškine buve koji su u stanju da se aktivno kreću, love i hrane i na niskim temperaturama. Time mogu redukovati prezimljujuću populaciju ove štetočine.

 

Način na koji bi proizvođači eventualno mogli da povećaju brojnost ovih predatora jeste postavljanje valovitih kartonskih pojaseva oko stabala i grana kao veštačkih zaklona i skrovišta za prezimljavanje a sve u cilju uspešnijeg prezimljavanja paukova i sledstveno efikasnijeg suzbijanja obične kruškine buve.

 

RC Kragujevac će nastaviti sa praćenjem biologije ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.