Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Prisustvo lisnih vaši u ozimim strnim žitima
Prisustvo lisnih vaši u ozimim strnim žitima

Na terenu RC Kragujevac setva ozimih strnih žita još uvek nije obavljena na velikoj većini površina, ali na malom broju parcela izvršena je u optimalnom agrotehničkom roku.

 

Vizuelnim pregledom tih površina registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na izniklom usevu, dok prisustvo cikada u ovom trenutku još nije zapaženo.

 

velika slika

 

Proizvođači se upućuju na oprez zbog mogućnosti infekcije virusima koje prenose gore navedene štetočine, što je naročito važno ukoliko do infekcije dođe u ranim fazama razvoja biljke jer dolazi do sistemične zaraze, te se to može drastično odraziti na prinos. Biljne vaši prenose virus žute patuljavosti ječma (BYDV) na pšenici i ječmu a cikada Psammotettix alienus virus kržljavosti pšenice (WDV).

 

Temperature u jesenjem i zimskom periodu veoma utiču na stepen preživljavanja insekata vektora virusa pa u slučaju da su temperature relativno visoke u kritičnom periodu godine, u narednoj vegetacionoj sezoni može se očekivati pojava simptoma u vidu zaostalosti u rastu, zakržljalosti i žutila u oazama po njivi. U narednom periodu najavljene su i dalje visoke temperature za ovaj deo godine, kao i odsustvo mraza pa se može očekivati dalja migracija ovih insekata sa okolne vegetacije na posejane površine ozimim strninama. Generalna preporuka je setva nešto posle optimalnog roka kako bi se spustile temperature koje će delovati na redukciju populacije lisnih vaši i cikada.

 

Tretman insekticidima se preporučuje ukoliko su na preko 10% biljaka prisutne biljne vaši. RC Kragujevac će nastaviti sa praćenjem ovih štetočina u ozimim strnim žitima.

Comments

There are no comments yet for this post.