Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima
Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima

Na terenu RC Kragujevac vinova loza nalazi se u fazi bobice veličine zrna pšenice, grozdovi počinju da vise (BBCH 73) do faze bobice veličine graška, grozdovi obešeni (BBCH 75).

 

 

Vizuelnim pregledom na naličju lista vinove loze registrovano je prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus drugog i trećeg larvenog uzrasta. U narednim danima očekuje se da će prevladati treći larveni stupanj koji je i infektivan, odnosno od tada pa nadalje, stariji larveni stupnji i imago ovog insekta su u stanju da prenesu bolest poznatu pod nazivom zlatasto žutilo vinove loze čiji je prouzrokovač fitoplazma Flavescence doree. Budući da direktne mere suzbijanje samog uzročnika nisu na raspolaganju, jedina strategija zaštite ostaje tretman protiv vektora cikada.

 

Osim toga, na raspolaganju su mehaničke i higijenske mere, poput uništavanja zaraženih čokota i divlje loze, ali i korovskih biljaka u okolini vinograda. Tu naročito treba naglasiti pavitinu, Clematis vitalba, koja je prisutna na našem terenu a predstavlja domaćina za ovu štetočinu.

 

Comments

There are no comments yet for this post.