Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Prisustvo simptoma fuzarioze klasa na pšenici i ječmu
Prisustvo simptoma fuzarioze klasa na pšenici i ječmu

Na terenu koji pokriva RC Kragujevac ozima pšenica i ječam u zavisnosti od sortimenta, rokova setve i primenjene agrotehnike, nalaze se u različitim fazama mlečne (BBCH 73-77) do mekane voštane zrelosti (BBCH 85).

 

Nakon obilaska parcela pod ovim kulturama, utvrđeno je prisustvo fuzarioza na klasu, odnosno šturosti zrna i klasa. Procenat zaraženih klasova kreće se od 4% do 60%, a na samim klasovima procenat zaražene površine klasa je od 5% do 100% (u proseku za pšenicu oko 9%, a za ječam oko 15%). 

 

veliika slika

 

Uslovi za razvoj ovog oboljenja izuzetno su povoljni, a tu se pre svega misli na kontinurane padavine. Do infekcije dolazi na samom početku cvetanja, kada je takođe vladalo vlažno i kišovito vreme, pa je bilo potrebno izvesti fungicidni tretman u trenutku kad je 5% klasova izbacilo prašnike. Naknadni i ponovljeni tetmani nemaju efekta u suzbijanju ovog patogena. Glavna opasnost koju ovo oboljenje nosi sa sobom sastoji se u produkciji mikotoksina, proizvoda metabolizma pojedinih gljiva, među kojima i fuzarium vrsta, Naime, ove supstance deluju štetno na zdravlje ljudi i životinja koji u ishrani koriste zaražena zrna u kojima su mikotoksini prisutni iznad zakonom dozvoljenih granica.

Comments

There are no comments yet for this post.