Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Prisustvo simptoma nalik na zlatasto žutilo vinove loze
Prisustvo simptoma nalik na zlatasto žutilo vinove loze

Na pojedinim čokotima na terenu RC Kragujevac primetni su simptomi karakteristični za bolest zlatasto žutilo vinove loze. Ovo oboljenje prouzrokuje fitoplazama Flavescence doree koju prenosi cikada Scaphoideus titanus.

velika slika

Na žutim lepljivim klopkama koje se kontrolišu na nedeljnom nivou, redovno se hvataju odrasli primerci ovog štetnog insekta. Cikada, koja ukupno ima pet larvenih stupnjeva, infektivna postaje od trećeg (drugim rečima, od tada je sposobna da prenese zarazu), tako da se sa zaštitom otpočinje kada se ovaj stupanj pojavi u vinogradu. Samo oboljenje se manifestuje promenama na listu (menja se boja u zlatasto-žutu na belim sortama, odnosto crvenkastu ili ljubičastu na crvenim i list se uvija ka unutrašnjosti). U konačnici, dolazi do uvenuća čokota. Takve biljke su izvor za dalje zaražavanje i stoga ih treba ukloniti iz zasada i uništiti. Osim toga, borba protiv vektora (cikade) i korova su mere koje doprinose smanjenju pojave ove bolesti. Važno je reći da direktnih hemijskih mera suzbijanja nema na raspolaganju. Potrebno je koristiti zdrav, sertifikovan sadni materijal budući da se bolest širi na ovaj način. Kako bi borba protiv ovog oboljenja imala efekta, pomenute mere moraju birti primenjivane na širem području, odnosno na celoj regiji. U tom smislu naročito treba naglasiti značaj  divlje loze, neodržavaniih i zapuštenih vinograda koji bi morali biti iskrčeni.

Comments

There are no comments yet for this post.