Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na terenu RC Kragujevac ozima pšenica se nalazi u fazi od rana mlečna zrelost (BBCH 73) do kasna mlečna zrelost (BBCH 77). Ozimi ječam se nalazi u fazi od kasna mlečna zrelost (BBCH 77) do rana voštana zrelost (BBCH 83).

 

Vizuelnim pregledima ozimih strnih žita registrovano je prisustvo žitnih stenica (Eurygaster sp.), lisnih vaši (Aphididae) i žitne pijavice (Lema melanopus).

 

Žitne stenice obuhvataju nekoliko vrsta (Eurygaster integriceps Put., Eurygaster maura L., Aelia rostrata Boh.). Sve nabrojane vrste nanose štete strnim žitima.

velika slika

Stenice prezimljavaju u stadijumu imaga. U proleće migriraju na useve pšenice, ječma i raži. Kad poraste temperatura postaju aktivne i hrane se dopunski sokovima žita kako bi polno sazreli. Nakon ishrane i kopulacije, počinje ovipozicija koja traje oko mesec dana. Kad se ispile larve borave na istom mestu 1-2 dana a onda se razilaze i počinju da se hrane.

Štetu nanose imago i larve. Tokom proleća stenica zabada rilicu pri dnu stabla i najčešće se sasuši centralni list a ponekad celo stablo. Ako biljka ne uvene, njen rast je usporen. Promene nastaju usled toksičnog dejstva sekreta pljuvačnih žlezda. Ubodi stenica pred klasanje ili u toku klasanja izazivaju bledilo klasa. Ovakva zrna gube ne samo u težini, nego i u klijavosti, a kvalitet brašna je loš, što se odražava na karakteristike testa. Preg štetnosti iznosi 3-4 imaga po metru kvadratnom.

Žitna pijavica ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu imaga na skrovitim mestima. Oštećenja na lišću pričinjava i larva i imago. Najveću štetu izazivaju larve koje konzumiraju ceo sadržaj lista sve do epidermisa sa suprotne strane. Time biljke dobijaju prljavo belu boju, smanjuje se asimilativna površina što se odražava na rast i nalivanje zrna. Najveću štetu nanosi u vreme mlečne i voštane zrelosti. Prag štetnosti je 0,5-1 larva žitne pijavice po biljci.

larva žitne pijavice

Lisne vaši pričinjavaju direktne štete (ishranom, odnosno isisavanjem biljnih sokova), kao i  indirektne štete (vektori viroza). U ovom trenutku, značajno je naglasiti da u slučaju visoke brojnosti, upravo u fazi mlečne i voštane zrelosti, kao posledica direktne ishrane može doći do pojave šturosti, smežuravanja zrna i pada u prinosu. Prag štetnosti za vaši iznosi 70% napadnutih biljaka u periodu od cvetanja do mlečne zrelosti.

Takođe, registrovani su simptomi fuzarioze klasa (Fusarium graminearum) u niskom procentu zaraženih biljaka.

simptom fuzarioze klasa

Do infekcije ovim patogenom dolazi u fazi cvetanja strnih žita, usled povišene vlažnosti. Ovo oboljenje dovodi do šturosti zrna, a osim toga zaražena zrna  mogu sadržati i mikotoksine u povećanoj koncentraciji, što može imati negativne posledice po zdravlje ljudi i životinja koji takva zrna koriste u ishrani. Pored uslova koji pogoduju infekciji i razvoju ove bolesti (vlažno i kišovito vreme u periodu cvetanja), i uobičajena praksa naših proizvođača da se na istoj parceli smenjuju kukuruz i strnine, može odgovarati pojavi ove bolesti budući da se vrste roda Fusarium javljaju i na kukuruzu, te se mogu održati u biljnim ostacima u zemljištu i za narednu sezonu.

Comments

There are no comments yet for this post.