Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo šljivinih osa u zasadima šljiva
Prisustvo šljivinih osa u zasadima šljiva

Na području delovanja RC Vrbas zasadi šljive se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u različitim fazama cvetanja (BBCH 61-65).

Na lepljivim klopkama postavljenim u zasade šljiva registrovani su pojedinačni ulovi odraslih jedinki crne šljivine ose (Hoplocampa minuta).

Crna i žuta osa šljivina osa (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) se u zasadima šljiva  javljaju svake godine.  Imaju jednu generaciju godišnje i prezimljavaju u stadijumu larve. Ženke ovih štetočina polažu jaja na čašične listiće cvetova šljive. Crna šljivina osa polaže jaja u slobodne čašične listiće, dok žuta šljivina osa između slobodnih čašičnih listića. Nakon piljenja, larve  se ubušuju u tek formirane plodove, usled čega dolazi do njihovog opadanja. Jedna larva može oštetiti 4-6 plodova.

šljivina osa

Suzbijanje ovih štetočina se sprovodi u periodu piljenja gusenica pre njihovog ubušivanja u plodove u fazama precvetavanja šljive kada pčele i drugi polinatori više nisu prisutni u zasadu. 

RC Vrbas nastavlja sa praćenjem faza razvoja šljiva i prisustva šljivinih osa u zasadima šljiva i na  vreme će obavestiti proizvođače o momentu za njihovo suzbijanje.

Primena insekticida u fazama cvetanja je zakonom zabranjena!

Comments

There are no comments yet for this post.