Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Poljski glodari u voćnjacima
Poljski glodari u voćnjacima

Vizuelnim pregledom zasada jabuke, koji se nalaze u fazi mirovanja (BBCH 00), registrovane su aktivne rupe od poljskih glodara, poljskog miša (Apodemus agrarius  i poljske voluharice (Microtus arvalis) u vrlo niskoj brojnosti (I kategorija, do 10 aktivnih rupa po ha).

rupe od poljskih glodara

Oštećenja koja glodari prave u voćnjacima, posebno su izražena kada su jeseni i zime tople, sa temperaturama iznad proseka i kada su svi ratarski usevi skinuti. Štete od njihove ishrane, mogu dovesti do sušenja i slabljenja voćaka. Njihova aktivnost i ishrana ne prestaju u zimskom periodu i mlado korenje i izdanci im predstavljaju jedini izvor hrane. S obzirom na štete koje prouzrokuju poljski miševi i voluharice, potrebno je sprovoditi niz mera u cilju smanjenja njihove reprodukcije. Preventivne mere podrazumevaju uklanjanje trave i sena, gde glodari prezimljavaju, kao i uklanjanje korova. Takođe, veoma su korisne i biološke mere borbe koje podrazumevaju korišćenje predatora, pre svega ptica, postavljanjem visokih motki, u obliku slova T, za njihovo sletanje.

Hemijske mere podrazumevaju korišćenje registrovanih rodenticida nakon utvrđivanja kategorija brojnosti, na osnovu broja aktivnih rupa po hektaru. Suzbijanje poljskih glodara u voćnjacima se vrši ako je napad u II kategoriji (za poljskog miša od 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru i za poljsku voluharicu od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru), u zimskom periodu, kada nema plodova u voćnjaku, postavljanjem gotovih mamaka po suvom vremenu. Nakon postavljanja mamaka rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja ptica, divljači  i domaćih životinja.

Mlade voćne zasade treba zaštititi od zečeva i drugih životinja, postavljanjem zaštitnih mreža.

Comments

There are no comments yet for this post.