Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Prisustvo poljskih miševa u usevima pšenice
Prisustvo poljskih miševa u usevima pšenice

Na području RC Vrbas, usevi pšenice se nalaze u fazi bokorenja,  3 - 4 stabla razvijeno (BBCH 23-24). Vizuelnim pregledom useva pšenice, registrovane su rupe od poljskih miševa (Apodemus sylvaticus), u vrlo niskoj kategoriji brojnosti (kategorija 1 – do 10 rupa/ha).

aktivna rupa od poljskog miša

Poljski miš živi na staništima otvorenog tipa i na terenima žbunaste vegetacije. Aktivan je tokom cele godine. Njegove podzemne jazbine imaju 1-2 otvora i on ne pravi stazice između ulaznih rupa kao poljska voluharica. Razmnožava se 5-6 puta godišnje. Za razmnožavanje im pogoduju blage jeseni i zime i lako dostupni izvori hrane. Ishrana poljskih miševa se sastoji od zrnaste hrane kao zelenih i sočnih delova biljaka. Poljski miševi pripadaju grupi povremenih ekonomskih štetočina. Najveće štete može naneti na pšenici prilikom setve, jer lako pronalazi zrna, koja skladišti u svoje jazbine. Štete može napraviti i na drugim usevima, kao što su suncokret, kukuruz, uljana repica, jer se penje uz stablo. Za određivanje brojnosti poljskih miševa koristi se skala sa kategorijama od 1-5, na osnovu broja aktivnih rupa po hektaru:

Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem postojećih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko u sledećem obilasku rupe ponovo budu otkopane, ubrajamo ih u aktivne rupe.

Kategorije brojnosti glodara

Kategorija

Opis brojnosti

Broj aktivnih rupa po ha

 

 

Poljski miš

(Apodemus sylvaticus)

 

I

Vrlo niska

do 10

 

II

Niska

10-50

 

III

Srednja

50-500

 

IV

Visoka

500-2000

 

V

Vrlo visoka

2000-10000

 

 

Hemijske mere borbe treba primenjivati na strnim žitima i lucerištima ukoliko se utvrdi kritična brojnost; kategorija II - od 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru.

Proizvođačima se preporučuje kontinuiran pregled useva pšenice na prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa. Za sada se ne preporučuje hemijsko suzbijanje.

RC Vrbas nastavlja sa monitoringom strnih žita na prisustvo poljskih glodara.

Comments

There are no comments yet for this post.