Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)
Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)

Na području delovanja RC Vrbas u usevima soje, paradajza, paprike, kukuruza i zasadima kruške i oraha, kao i u svetlosnim lovnim lampama registrovano je prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). Za sada, ova stenica se uočava u baštama i u blizini naseljenih mesta, kao i u ekstenzivnim zasadima i usevima.

Prezimljava u stadijumu imaga na skrovitim mestima. Ženka polaže jaja na naličje listova u grupicama od po 28 komada. Iz jaja se pile larve, koje prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva. Štete nanose i larve i imaga, sisanjem biljnih sokova iz svih nadzemnih delova biljaka. Na plodovima, na mestima uboda, nastaju nekrotične tačke i udubljenja i oni gube tržišnu vrednost.

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje braon mramoraste stenice. Insekticidi iz grupe piretroida pokazali su dobru efikasnost u suzbijanju ove štetočine ali je njihova primena ograničena u fazma sazrevanja plodova zbog karence, kao i zbog njihovog štetnog dejstva na korisne organizme. Na manjim površinama moguće je mehaničko sakupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki. U svetu se razvija strategija masovnog privlačenja insekata putem klopki.

 
 

Comments

There are no comments yet for this post.