Skip to main content

Kosovska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kosovska Mitrovica > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
 Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području rada RC Kosovska Mitrovica usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u različitim fazama razvoja. Usevi ječma se nalaze u fazi bokorenja od 2 do 4 sekundarna stabla razvijeno, a usevi pšenice ulaze u fazu bokorenja (BBCH 20-24).

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 4 % biljaka. Prisustvo simptoma biljnih bolesti u usevima ozime pšenice za sada nije uočeno.

Vizuelnim pregledom useva ozimog ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres) na do 30 %biljaka. Takođe, na biljkama su registrovana oštećenja donjih listova ječma u vidu žućenja usled prizemnih mrazeva i dnevnih kolebanja temperatura.

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice i ječma nije uočeno prisustvo aktivnih rupa od poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sylvaticus).

 

U ovom periodu se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a RC Kosovska Mitrovica nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Comments

There are no comments yet for this post.