Skip to main content

Kragujevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kragujevac > Prilozi > Zdravstveno stanje u zasadima višnje nakon berbe
Zdravstveno stanje u zasadima višnje nakon berbe

Na terenu RC Kragujevac berba višnje je završena (Oblačinska, niže nadmorske visine) ili je još u toku i privodi se kraju (Šumadinka, više nadmorske visine). Posle završene berbe potrebno je obratiti pažnju na pojedine patogene i štetočine jer njihovo dejstvo može ostaviti ozbiljne posledice na voćkama.

 

U pojedinim zasadima primetni su simptomi pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). To znači da će u takvim voćnjacima sekundarne infekcije nastaviti da šire patogena, te je potrebno nastaviti sa fungicidnom zaštitom.   

 

velika slika

 

Naime, pomenuti patogen tokom vegetacije primarnu infekciju lišća ostvaruje askosporama koje se produkuju u plodonosnim telima (apotecijama), odnosno primarna zaraza potiče iz prezimelog lišća u povoljnim uslovima koje omogućavaju padavine. Sekundarne infekcije koje su pretnja u voćnjacima sa prisutnim simptomima potiču od konidijskog stadijuma koji se formira nakon jednom izvršene primarne infekcije. Posledice usled širenja simptoma podrazumevaju formiranje manjeg broja rodnih pupoljaka za sledeću vegetacionu sezonu, gubitak lišća pre vremena što može dovesti do retrovegetacije i iscrpljivanja biljaka. One u lošijoj kondiciji ulaze u zimski period sa niskim temperaturama, što znači da su podložnije negativnom uticaju mraza.

 

Osim ovih simptoma, u pojedinim voćnjacima gde je pri kraju berba unutar plodova primetne su larve trešnjine muve (Rhagoletis cerasi) ili otvori kroz koje je larva izašla da se učauri u površinskom sloju tla i tu provede zimu u stadijumu lutke.

 

velika slika

 

Svakako je preporuka da se takvi plodovi ne ostavljaju na granama neobrani niti da se eventualno prilikom branja nakon što se konstatuje infestacija samo bace na zemlju jer se na taj način ne umanjuje potencijal parazita za narednu sezonu, već upravo suprotno. Zbog toga je takve plodove neophodno ukloniti iz zasada.

 

Takođe, primećeno je i prisustvo grinja iz roda Aculus u niskom indeksu napada. U pitanju su eriofidne grinje (fam. Eriophydae) koje u slučaju masovnog napada izazivaju promene na listovima koje dobija rđastu boju i uvija se ka unutrašnjosti a u krajnjem ishodu može dovesti i do rane defolijacije. Njeno prisustvo registrovano je u višnjicima koji su pored zasada šljiva, jer je u pitanju štetočina koja napada šljivu, ali i breskvu i nektarinu, pa se proizvođačima preporučuje vizuelni pregled svojih zasada na prisustvo grinja. Potrebno je pojačati monitoring nakon berbe višnje kako bi se reagovalo hemijskim merama u slučaju potrebe. Ova grinja se obično javlja u onim zasadima gde je vršena  zaštita preparatima širokog spektra dejstva što je uticalo na značajno smanjenje populacije predatora grinja, mada treba reći da je suvo i toplo vreme kakvo vlada u poslednjem periodu znatno pogodovalo razvoju svih vrsta grinja.

 

Preporuku sa ciljem zaštite zasada višanja nakon berbe od prouzrokovača pegavosti lista višnje i trešnje i grinja pogledati ovde.

Comments

There are no comments yet for this post.