Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Procena zdravstvenog stanja pšenice i ječma
Procena zdravstvenog stanja pšenice i ječma

Na području delovanja RC Valjevo, na punktovima  Zabrdica i  Babina Luka, pšenica se nalazi u fazi voštane zrelosti (BBCH 87), a ječam u fazi pune zrelosti (BBCH 89). Vizulelnim pregledom  useva pšenice i ječma uočeno je prisustvo simptoma fuzarioze klasa ili šturosti klasa (Fusarium graminearum).

Monitoringom je utvrđeno sledeće:

Pšenica:

Punkt

Procenat zaraženih biljaka

Procenat površine zahvaćenog klasa

Babina Luka

5

10

Zlatarić

7

40 

 

Ječam:

Punkt

Procenat zaraženih biljaka

Procenat površine zahvaćenog klasa

Babina Luka

2

9

Zabrdica

2

11

 

 

Velika slika

Fuzariozu klasa pšenice i ječma prouzrokuje gljiva Fusarium graminearum. Napad Fusariuma je intenzivniji kada je u vreme cvetanja strnih žita vlažno vreme. Razvoju patogena pogoduje duži period  visoke vlažnosti vazduha i toplo vreme sa temperaturama od 23-29°C. Pšenica i ječam su najosetljiviji od faze cvetanja do faze voštane zrelosti zrna.

 

 

Simptomi se ispoljavaju u vreme formiranja i dozrevanja zrna. Jedan ili više klasića na nedozrelom klasu počinje da bledi i klasovi postaju svetliji. Deo klasa iznad zaraze izumire, a zrna ostaju štura i menjaju boju. U osnovi klasa se formira narandžasta ili ružičasta prevlaka na plevicama. Bolest može zahvatiti delove klasa, pojedine klasiće, ali i čitav klas. Kod zaraženih klasova formiraju se zrna koja su različitog stepena nalivenosti, a mogu se javiti i potpuno štura zrna. Usled zaraze sa gljivom Fusarium graminearum može doći do smanjenja prinosa i do mogućnosti sinteze mikotoksina koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi i životinja.

Comments

There are no comments yet for this post.