Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Procena zdravstvenog stanja pšenice i ječma
Procena zdravstvenog stanja pšenice i ječma

Na području delovanja RC Valjevo, na punktovima  Zabrdica i  Babina Luka, pšenica se nalazi u fazi voštane zrelosti (BBCH 87), a ječam u fazi pune zrelosti (BBCH 89). Vizulelnim pregledom  useva pšenice i ječma uočeno je prisustvo simptoma fuzarioze klasa ili šturosti klasa (Fusarium graminearum).

Monitoringom je utvrđeno sledeće:

Pšenica:

Punkt

Procenat zaraženih biljaka

Procenat površine zahvaćenog klasa

Babina Luka

5

10

Zlatarić

7

40 

 

Ječam:

Punkt

Procenat zaraženih biljaka

Procenat površine zahvaćenog klasa

Babina Luka

2

9

Zabrdica

2

11

 

 

Velika slika

Fuzariozu klasa pšenice i ječma prouzrokuje gljiva Fusarium graminearum. Napad Fusariuma je intenzivniji kada je u vreme cvetanja strnih žita vlažno vreme. Razvoju patogena pogoduje duži period  visoke vlažnosti vazduha i toplo vreme sa temperaturama od 23-29°C. Pšenica i ječam su najosetljiviji od faze cvetanja do faze voštane zrelosti zrna.

 

 

Simptomi se ispoljavaju u vreme formiranja i dozrevanja zrna. Jedan ili više klasića na nedozrelom klasu počinje da bledi i klasovi postaju svetliji. Deo klasa iznad zaraze izumire, a zrna ostaju štura i menjaju boju. U osnovi klasa se formira narandžasta ili ružičasta prevlaka na plevicama. Bolest može zahvatiti delove klasa, pojedine klasiće, ali i čitav klas. Kod zaraženih klasova formiraju se zrna koja su različitog stepena nalivenosti, a mogu se javiti i potpuno štura zrna. Usled zaraze sa gljivom Fusarium graminearum može doći do smanjenja prinosa i do mogućnosti sinteze mikotoksina koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi i životinja.

Comments

There are no comments yet for this post.