Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Zdravstveno stanje useva pšenice i ječma
Zdravstveno stanje useva pšenice i ječma

Na području delovanja RC Valjevo, usevi ozime pšenice i ječma se u zavisnosti od rokova setve i lokaliteta, nalaze u fazi od pojave prvog lista iz stabaoca do faze tri lista razvijeno (BBCH 10-13).

 

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 4% biljaka, dok je prisustvo cikada (Cicadelidae) registrovano na do 2% biljaka.

 

 

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak i pregled useva. Cikada Psammotettix alienus je dominantno prisutna vrsta u našim usevima, a vektor je virusa koji može prouzrokovati velike štete u usevu.

Hemijski tretman se ne preporučuje, jer nije dostignut prag štetnosti, koji prema EPPO standardu PP 2/11(1) u ovim fazama razvoja useva iznosi 10% biljaka naseljeno sa jednom ili više vaši.

Takođe, tokom pregleda obratiti pažnju na prisustvo aktivnih rupa od glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i/ili poljske voluharice (Microtis alvaris) i ukoliko se uoči njihovo prisustvo na nivou od preko 10 aktivnih rupa po hektaru preporučuje se primena registrovanih rodenticida, uz pridržavanje mera zaštite divljači.

RC Valjevo nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Comments

There are no comments yet for this post.