Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara na području RC Valjevo
Prisustvo poljskih glodara na području RC Valjevo

Na području delovanja RC Valjevo tokom pregleda useva lucerke na lokalitetima: Gola Glava, Joševa (Ub), Lukavac i Čučuge, kao i mlađih voćnih zasada na lokalitetima: Joševa, Babina Luka, Lopatanj, Gola Glava nije registrovano prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljska voluharica - Microtus arvalis i poljski miševi - Apodemus spp.). 

Prisustvo aktivnih rupa je registrovano na međama i nasipima lokalitet Joševa i Babina Luka, u vrlo niskoj brojnosti (kategorija I).

Toplo vreme koje se očekuje i u narednom periodu, sa prisustvom obilje hrane, pogodovaće razvoju glodara. Štete mogu nastati u mladim voćnim zasadima i novoposejanim ozimim usevima.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak zasada i useva. Određivanje brojnosti populacije glodara vrši se prebrojavanjem aktivnih rupa po sledećoj skali:

Kategorija

Opis brojnosti

Broj aktivnih rupa/ha

poljska voluharica

poljski miš

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

Hemijske mere zaštite se primenjuju ukoliko brojnost glodara pređe prag štetnosti. Za poljskog miša prag štetnosti je 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru (II kategorija), a za poljsku voluharicu je od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru (II kategorija). Za suzbijanje glodara mogu se koristiti registrovani rodenticidi u vidu gotovih mamaka u rupe. Nakon primene mamaka rupe treba zatrpati zemljom da ne bi došlo do trovanja divljači i stoke.

U suzbijanju glodara veoma su korisne i agrotehničke mere poput blagovremene žetve sa što manje osipanja zrna, zaoravanje strnjišta, uništavanje korova i duboko oranje. Ove mere značajno utiču na smanjenje populacije ovih štetočina.

RC Valjevo nastavlja sa praćenjem poljskih glodara.

Comments

There are no comments yet for this post.