Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Prisustvo glodara u voćnim zasadima
Prisustvo glodara u voćnim zasadima

Na terenu RC Ruma vizuelnim pregledom, u pojedinim voćnim zasadima, registrovano je prisustvo aktivnih rupa od poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

 

velika slika

 

Poljski glodari mogu naneti značajne štete ukoliko se prenamnože. Do njihovog prenamnoženja može doći usled različitih faktora,  kao što su: povoljni klimatski uslovi (duga sušna i topla leta, blage zime), obilje izvora hrane u poljima,  redukovana agrotehnika i dr. Brzo se razmnožavaju, posebno na neobrađenom i zakorovljenom zemljištu, međama i pašnjacima. Naročito velike štete mogu da prouzrokuju u mladim zasadima i rasadnicima i lošije održavanim zasadima.

 

U cilju kontrole populacije glodara proizvođačima se preporučuje održavanje higijene voćnjaka, odnosno uklanjanje svega što može poslužiti kao hrana i sklonište (zaostali opali plodovi, lišće, osušena trava i korovi,  orezane grane i grančice,…), kao i redovan obilazak voćnjaka radi utvrđivanja pojave i aktivnosti glodara.

 

Hemijske mere se preporučuju kada se utvrdi kategorija brojnosti na osnovu broja aktivnih rupa po hektaru. Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem postojećih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko u sledećem obilasku rupe ponovo budu otkopane, ubrajamo ih u aktivne rupe.

 

Kategorije brojnosti:

 

Kategorija

Opis brojnosti

Broj aktivnih rupa/ha

 

 

Microtis arvalis

(poljska voluharica)

Apodemus spp.

(poljski miševi)

I

Vrlo niska

do 10

do 10

II

Niska

10-500

10-50

III

Srednja

500-5000

50-500

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

Suzbijanje poljskih glodara se vrši ako je napad u drugoj kategoriji. Preporučuje se primena nekog od registrovanih rodenticida u vidu gotovih mamaka. Mamke treba postaviti po suvom vremenu, uz  obavezno zatrpavanje rupa kako ne bi došlo do trovanja ptica i divljači.

 

Comments

There are no comments yet for this post.