Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima
Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima

Na terenu RC Ruma vizuelnim pregledima različitih biljnih kultura, uočeno je prisustvo invazivnih stenica, zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula) i braon mramorasta stenice (Halyomorpha halys).

 

Ove štetočine prezimljavaju u stadijumu imaga skrivajući se ispod kore drveća, ispod opalog lišća ili na drugim mestima koja im omogućavaju zaštitu tokom zime. Sa porastom temperature u proleće, odrasle stenice izlaze iz skrovišta i počinju da se hrane, pare i polažu jaja. Najveća aktivnost i najbrojnije populacije beleže se u letnjim mesecima.

 

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke usnim aparatom za bodenje i sisanje. Tokom ishrane buše biljno tkivo i sišu sokove, najradije, iz rastućih izdanaka (mladica) i plodova u zrenju.

 

Na mestima ishrane dolazi do diskoloracije, plodovi su deformisani, dehidrirani, dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

 

Pored vizuelnih šteta dolazi do mehaničkog prenošenja bakterija i gljiva koje prouzrokuju pegavosti, trulež i druga oboljenja.

 

Obe stenice su izrazito polifagne i ekonomski značajne štete pričinjavaju na mnogim gajenim biljkama. Njihovo prisustvo registrujemo u skoro svim gajenim kulturama (jabuka, kruška, breskva, šljiva, kupina, leska, paradajz, paprika,kukuruz šećerac, soja, šećerna repa…) i biljkama spontane flore. Vizuelnim pregledom registrovani su svi razvojni stadijumi: jajna legla, larve i odrasle jedinke.

 

stenice u zasadima (jabuka, šljiva, kruška, kupina, breskva, leska)

 

 

stenice u ratarsko-povrtarskim usevima (paradajz, kukuruz šećerac, paprika, soja, š.repa)

 

Intenzitet njihovog prisustva u najvećoj meri zavisi od prethodno primenjenih hemijskih mera zaštite. Masovnije prisustvo se registruje u zasadima/usevima u kojima je redukovana primena insekticida kao i u baštama i okućnicama, dok se u zasadima/usevima gde se redovno sprovode mere zaštite registruju daleko manje brojnosti.

 

Dobru efikasnost u suzbijanju ovih stenica su pokazali insekticidi iz grupe piretroida.

 

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.