Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Uljana repica
Uljana repica

Na terenu RC Ruma usevi uljane repice se, u zavisnosti od rokova setve, nalaze u fazi od 5 do 9 listova razvijeno (15-19 BBCH).

 

 uljana repica

velika slika

 

Na najstarijem lisću, kod 5% biljaka, uočavaju se simptomi prouzrokovača suve truleži uljane repice (Phoma lingam) u vidu suvih pega u okviru kojih su vidljiva plodonosna tela - piknidi.

 

 phoma

velika slika

 

U povoljnim uslovima za razvoj bolesti, osim na lišću simptomi suve truleži se mogu javiti na korenu, korenovom vratu, stablu i mahunama, te može doći do poleganja, loma, pa i sušenja cele biljke.

 

Ovaj patogen se prenosi semenom, a održava na korovima iz porodice krstašica i u zaraženim biljnim ostacima i do 4 godine. Stoga su važne mere: setva zdravog semena, poštovanje plodoreda, uništavanje žetvenih ostataka i korova.

 

Prilikom vizuelnog pregleda useva nije uočeno prisustvo štetočina, ali se sa porastom temperature vazduha u narednom periodu može očekivati pojava repičinih pipa.

 

RC Ruma nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima uljane repice i po potrebi će blagovremeno preporučiti mere zaštite.

 

Comments

There are no comments yet for this post.