Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Prisustvo poljskih glodara u regionu Pirota
Prisustvo poljskih glodara u regionu Pirota

Na području delovanja RC Pirot  praćena je aktivnost poljskih miševa (Apodemus spp.) i poljske voluharice (Microtus arvalis) u usevima kukuruza, lucerke, višegodišnjim zasadima (sa akcentom na mlade voćnjake), na pašnjacima, ledinama, utrinama, međama, nasipima. Na svim pregledanim površinama beleži se niska i vrlo niska brojnost glodara (I i II kategorija brojnosti).

 

(aktivne rupe glodara)

 

Ove godine u našem regionu nismo beležili povećanu brojnost poljskih glodara. Svakako, proizvođači bi trebali pregledati svoje parcele obzirom da trenutno toplo vreme za ovo doba godine pogoduje aktivnosti poljskih glodara. Velikoj brojnosti glodara pored povoljnih klimatskih uslova doprinose i nesistemsko suzbijanje, dostupnost hrane nakon kombajniranja kao i neadekvatna obrada zemljišta.

Za određivanje brojnosti poljskih glodara koristi se sledeća skala:

 

Kategorija

Opis brojnosti

Broj rupa /ha

poljska voluharica

poljski miš

 

I

Vrlo niska

do 10

do 10 

II

Niska

10-500 

10-50 

III

Srednja

500-5000

50-500 

IV

Visoka

5000-20000

500-2000

V

Vrlo visoka

20000-50000

2000-10000

 

Oštećenja koja prave glodari u voćnjacima, dovode do slabljenja i sušenja voćaka. Miševi su posebno štetni kod mladih zasada jabuke, kruške, višnje tokom jeseni kada se skinu ratarski usevi. Nakon nicanja ozimih žita očekuje se migracija glodara na tim površinama. Glodari mogu naneti velike štete na tek posejanim strnim žitima kao i lucerki.

Ukoliko se utvrdi brojnost glodara iznad praga štetnosti (prisustvo glodara u II kategoriji brojnosti), potrebno je pristupiti njihovom suzbijanju. Aktivnost rupa se utvrđuje zatrpavanjem otvorenih rupa i njihovim praćenjem. Ukoliko su prilikom narednog obilaska rupe ponovo otvorene, ubrajamo ih u aktivne.

Suzbijanje se vrši nekim od registrovanih mamaka. Mamke treba postaviti u jame i pokriti zemljom kako bi izbegli trovanje stoke i divljači. Takođe, potrebno je ukloniti sa parcele uginule jedinke i ostatke konzumiranih mamaka.

Prilikom suzbijanja prednost treba dati agrotehničkim merama borbe:

  • Blagovremena žetva sa što manje osipanja zrna
  • Zaoravanje strništa
  • Uništavanje korova
  • Duboko oranje
  • Košenje površina pored useva kako bi se omogućio pristup predatorima glodara.

Zbog svega navedenog, preporuka proizvođačima je da redovno obilaze svoje parcele i da prate prisustvo i brojnost glodara na njima. Jako je važno da se sa merama suzbijanja krene na vreme jer time sprečavamo nastanak štete i brojnost glodara držimo pod kontrolom.

Comments

There are no comments yet for this post.