Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis)
Polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis)

 Na području delovanja RC Pirot, usevi kukuruza se u zavisnosti od rokova setve i primenjene agrotehnike, nalaze u različitim fazama razvoja ploda (BBCH 73-75).

 

(jajno leglo kukuruznog plamenca)

Vizuelnim pregledom useva, na naličju listova registrovana su položena jajna legla kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 4% biljaka.  Trenutno je u toku polaganje jaja II generacije pomenute štetočine.

Štete pravi gusenica koja se hrani i listom i metlicom dok druga generacija prelazi na zrno i klip. Oštećene biljke ili klip predstavljaju ulaz za prodiranje drugih patogena, kao što su gljive prouzrokovači truleži.

Obrazuje dve generacije godišnje, a u uslovima tople i vlažne jeseni i treću generaciju. Prezimljava u stadijumu larve (odrase gusenice) u stabljici kukuruza.

Prag štetnosti za kukuruznog plamenca je 10% biljaka sa janim leglima za merkantilni kukuruz, dok je za kukuruz šećerac prag štetnosti 5% biljaka sa jajnim leglima.

Hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju. RC Pirot nastavlja sa praćenjem kukuruznog plamenca.

Comments

There are no comments yet for this post.