Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Pirot, na lokalitetima Gnjilan-Krajište i Izvor-Pod drum, usevi ozime pšenice i ječma, se u zavisnosti od vremena setve, nalaze u različitim fazama bokorenja, četvrto i peto stablo vidljivo (BBCH 24-25).

Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo pepelnice žita (Erysiphe gramminis) na do 3% biljaka. Takođe, registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 8% biljaka. Blaga zima pogodovala je razvoju ovih štetočina.

 

U usevima ječma, registrovano prisustvo mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 6% biljaka, sočivaste pegavosti  lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 3% biljaka i lisnih vaši (Aphididae) na do 7% biljaka.

 

U oba useva uočeno prisustvo aktivnih rupa glodara, poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sylvaticus). Ove štetočine karakteriše brzo prenamnožavanje i zato je potrebno na vreme redukovati njihovu brojnost. Preporuka proizvođačima je da obilaze svoje useve i da prate brojnost glodara. Ukoliko brojnost glodara pređe prag štetnosti preporučuje se njihovo suzbijanje primenom gotovih mamaka na bazi cink-fosfida.

Prag štetnosti za poljsku voluharicu iznosi 10-500 aktivnih rupa po hektaru, dok za poljskom miša prag štetnosti je 10-50 aktivnih rupa po hektaru.

Nakon primene rodenticida, rupe treba zatrpati, da ne bi došlo do trovanja divljači i drugih životinja.

RC Pirot nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozime pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.