Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Rđa kupine (Kuehneola uredinis) u regionu Pirota
Rđa kupine (Kuehneola uredinis) u regionu Pirota

     Tokom 2020. godine na području delovanja RC Pirot, u zasadima kupina najznačajniji patogen je bio prouzrokovač žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis). RC Pirot je vršio redovne vizuelne preglede zasada kupine na lokalitetu Babušnica-Gorčinci. Prvi simptomi zaraze uočeni su rano u proleće, još u fenofazi razvoja lista. Tokom godine su više puta registrovani povoljni uslovi za razvoj ovog patogena, te je bilo potrebe za sprovođenjem većeg broja hemijskih tretmana.  U odnosu na prethodne godine pojava ovog patogena je intenzivnija.

     Bolest se uočava lako po specifičnim simptomima. Tokom zime i ranog proleća na izdancima se mogu primetiti ispupčenja tamnije boje. Ova ispupčenja kasnije pucaju i stvaraju eliptične pukotine u kojima nastaju uredosorusi sa uredosporama žute boje. Prvi znaci se mogu uočiti u vidu žućkastih gomilica na donjem lišću. Obolelo lišće se deformiše, suši i na kraju opada. Oboleli lastari se suše takođe. Žućkaste gomilice sa sporama se šire i tokom vegetacije stvaraju nove zaraze. Vlažno vreme sa čestim padavinama pogoduju razvoju ovog patogena.

     Patogen ceo svoj životni ciklus obavlja na kupini. Prezimljava u opalom lišću i zaraženim izdancima, te je borbu protiv ovog patogena dobro zasnovati na agrotehničkim merama. Po uočavanju prvih simptoma zaraze potrebno je odstraniti zaražene delove, izneti ih iz voćnjaka i spaliti. Nakon berbe takođe je potrebno izvršiti uklanjanje i uništavanje zaraženih listova i izdanaka. Takođe, prilikom sadnje potrebno je odobrati otporne sorte. U toku vegetacije za suzbijanje ovog patogena koriste se registrovani preparati na bazi aktivne materije tebukonazol i difenokonazol, dok se na jesen primenjuju preparati na bazi bakra.

Comments

There are no comments yet for this post.