Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Rak korena maline
Rak korena maline

Na području delovanja RC Pirot, na lokalitetu Gnjilan, u pojedinim zasadima malina, registrovano je propadanje pojedinačnih biljaka. Na ovim biljkama maline, na korenu i lažnom korenovom vratu, uočene su promene koje ukazuju na simptome bakterioznog raka korena (Agrobacterium tumefaciens).

 

(velika slika)

Simptomi bakterioznog raka korena su u vidu tumorastih izraslina (guka) na korenu i lažnom korenovom vratu. Guke su svetlosmeđe boje, različitog obika i njihova veličina varira od zrna graška do veličine pesnice. U početnim fazama razvoja tkivo tumora je mekano i glatke površine, a kasnije postaje naborano, grubo i odrvenjeno. Tumoraste izrasline ometaju transport vode i hranjivih materija kroz koren i lažni korenov vrat, usled čega izdanci zaostaju u porastu i vremenom se suše i propadaju. Ova bakterija se širi zemljištem i zaraženim sadnicama, a u zemljištu može da zadrži vitalnost 3 do 4 godine. Posledice prisustva prouzrokovača bakterioznog raka korena su smanjenje prinosa, pogoršanje kvaliteta plodova i propadanje malinjaka.

U cilju zaštite maline od bakterijskog raka korena od ključnog značaja su preventivne mere koje podrazumevaju izbor zdravog sadnog materijala i nezaraženog zemljišta. Zaražena zemljišta mogu da se saniraju četvorogodišnjim gajenjem otpornih biljaka kao što su kukuruz, pšenica, ovas i druga žita. Ako se bolest pojavi na nekoj biljci, tu biljku odmah treba izvaditi i spaliti, a na tom mestu gajiti neku od navedenih otpornih biljaka nekoliko godina.

Comments

There are no comments yet for this post.