Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Štete od ranog mraza na vinovoj lozi
Štete od ranog mraza na vinovoj lozi

Na području delovanja RC Pirot, vizuelnim pregledom zasada vinove loze na lokalitetu Klisura, Opština Bela Palanka, uočena su oštećenja od ranog jesenjeg mraza.

 

U jesen, dok vegetacija još nije završena, vinova loza je osetljiva i na najslabije mrazeve. U pojedinim ravničarskim predelima, a potom i u depresijama i dolinama dešava se da rani jesenji mrazevi unište još zelene listove pre opadanja. To se nepovoljno odražava na otpornost vinove loze na zimske mrazeve ali i na njen razvoj u narednoj godini. Ukoliko se niske temperature ranije pojave, utoliko nanose veće štete. Promene se uočavaju na listovima, koji menja boju i venu. Najveće štete su ako mraza bude pre berbe grožđa, jer uvelo lišće gubi funkciju i ne stvara materije neophodne za postizanje željenog kvaliteta grožđa,

Posle ovakvih mrazeva ne treba preduzimati mere rezidbe. Preporučuje se jesenje đubrenje mineralnim i organskim đubrivima u cilju bržeg i boljeg oporavka vinove loze u narednoj godini. Gde postoji opasnost od niskih temperatura korisno je i zagrtanje.

Comments

There are no comments yet for this post.