Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Prisustvo zelene (povrtne) stenice u zasadu maline
Prisustvo zelene (povrtne) stenice u zasadu maline

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi maline se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda. U većini malinjaka je započela berba plodova.

 

Vizuelnim pregledom maline, u pojedinim zasadima, registrovano je prisustvo larvi zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula) u niskoj brojnosti.

 

velika slika

 

Ovo je polifagna štetočina i može se naći na raznim povrtarskim, ratarskim i voćarskim kulturama, kao i na vinovoj lozi.

Ženka polaže jaja u grupama na naličje lista biljke domaćina. Jaja su u početku bele boje a kasnije poprimaju crvenkastu nijansu.

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke svojim ishranom, tako što sisaju biljne sokove iz svih nadzemnih biljnih organa, prvenstveno iz plodova. Takvi plodovi su smanjenog kvaliteta zbog diskoloracije pokožice i izmenjenog ukusa čime gube tržišnu vrednost.

Ova štetočina prezimljava u stadijumu imaga na skrovitim mestima, u kori drveća, ispod biljnih ostataka, a vrlo često se može sresti i u urbanim sredinama.

 

Suzbijanje ove štetočine je jako otežano. Primena insekticida u fazama zrenja i berbe plodova je ograničena zbog nemogućnosti poštovanja karence.

U cilju smanjenja brojnosti ove štetočine mogu se postaviti lovne klopke a u slučaju manje brojnosti ili na manjim proizvodnim parcelama preporučuje se njihovo ručno sakupljanje i uništavanje.

Comments

There are no comments yet for this post.