Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Prisustvo simptoma truleži (Monilinia spp.) na plodovima šljive
Prisustvo simptoma truleži (Monilinia spp.) na plodovima šljive

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi šljive se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od plodovi oko 80% krajnje veličine do faze početak obojavanja plodova  (BBCH 78-81).

 

Vizuelnim pregledom šljiva, u pojedinim zasadima koji nisu adekvatno štićeni, registrovano je prisustvo simptoma truleži plodova (Monilinia spp.).

 

velika slika

 

Plodovi  mogu biti zaraženi u svim fazama razvoja, mada se trulež jače javlja u fazama sazrevanja. Simptomi se javljaju u vidu manjih, okruglih pega obično na mestu neke povrede ili rane. Povrede najčešće nanose insekti koji oštećuju plodove omogućavajući tako lako prodiranje patogena.

Na površini plodova dolazi do sporulacije patogena, najčešće u vidu koncentričnih krugova, koji vremenom zahvate čitav plod. Sazrevanjem plodova trulež se brzo širi, inficirano tkivo se razmekšava. Zaraženi plodovi postepeno gube vodu, suše se i pretvaraju u mumije. Tako mumificirani plodovi mogu ostati u krošnji ili opadaju i ostaju na zemlji ispod krošnje. Takvi plodovi su prožeti micelijom gljive i služe za održavanje patogena tokom zime.

 

Za suzbijanje ovog patogena treba sprovoditi mehaničke i hemijske mere borbe koje se ogledaju u sledećem:

 

·         Sve zaražene i mumificirane plodove  treba ukloniti iz zasada kako bi se sprečilo širenje truleži i smanjio infektivni potencijal u narednoj godini.

·         Potrebno je adekvatno i blagovremeno sprovesti hemijske tretmane u cilju zaštite plodova od insekata. Jako je važna primena insekticida u cilju sprečavanja larvi šljivinog smotavca (Grapholita funebrana) da se ubuše u plodove.

·        Takođe, važna je i primena fungicida u fazama sazrevanja plodova. Detaljnije u preporuci datoj 13.7.2021. (vidi preporuku).

Comments

There are no comments yet for this post.