Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Fuzarioza klasa na pšenici i ječmu
Fuzarioza klasa na pšenici i ječmu

Na području delovanja RC Kraljevo usevi ozime pšenice se nalaze u fazi od kasna mlečna zrelost do faze rana voštana zrelost, (BBCH 77-83), dok se usevi ječma nalaze u fazi od rana voštana zrelost do faze mekana voštana zrelost, (BBCH 83-85).

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma registrovana je pojava simptoma fuzarioze klasa (Fusarium graminearum), na pšenici na do 7% a na ječmu na do 4% biljaka.

  

velika slika                              velika slika

 

Ova bolest se javlja i počinje da se razvija u fazi cvetanja. U usevima gde se hemijske mere zaštite blagovremeno ne sprovedu, cvetovi predstavljaju „ulazna vrata“ za prodiranje ove fitopatogene gljive i samim tim dolazi do nastanka infekcije.

Za ostvarenje infekcije je potrebno da u vreme cvetanja bude vlažno i kišovito vreme. Gljiva se razvija u fazi mlečne zrelosti, sa klasića na klasić se prenosi micelijom pomoću kišnih kapi. Tako svaka kiša praćena višim temperaturama pogoduje razvoju i širenju ovog patogena.

Prvi simptomi se uočavaju nakon cvetanja na klasićima koji gube normalnu zelenu boju i postaju bledi, žućkasti. Bolest može zahvatiti pojedinačne klasiće, delove klasa ili čitav klas.

Fuzarioza klasa dovodi do smanjenja prinosa. Zaražena zrna su nenalivena, štura i lošeg  kvaliteta. Takva zrna mogu da sadrže mikotoksine koji su veoma štetni za ishranu ljudi i životinja.

Comments

There are no comments yet for this post.