Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Alternarijska lisna pegavost jabuke
Alternarijska lisna pegavost jabuke

Na području delovanja RC Kraljevo zasadi jabuke se nalaze u fazi plod oko polovine krajnje veličine do faze plod oko 60 % krajnje veličine, (BBCH 75-76).

Vizuelnim pregledom zasada jabuke, sorte Ajdared, lokalitet Kovanluk, uočeno je prisustvo simptoma koji ukazuju na alternarijsku lisnu pegavost jabuke (Alternaria spp.) u niskom indeksu napada.

velika slika

 

Glavni domaćin ovog patogena je jabuka, a posebno su osetljive sorte iz grupe Delišesa.

Ovaj patogen prezimljava u obliku micelije u opalom lišću.

Na zaraženom lišću, u početku se uočavaju sitne ovalne pege, ljubičaste do crne boje sa obodima ljubičastosmeđe boje. Sa razvojem bolesti može doći do uvećanja pega, njihovog spajanja kada one poprimaju nepravilan oblik, a kasnije može doći i do defolijacije.

Bolest se brže razvija u uslovima vlažnog vremena, pri temperaturama od 25-30°C. Do infekcije dolazi kada su prisutne optimalne temperature i višečasovno vlaženje lista. Prve pege se mogu uočiti dva dana nakon infekcije. Ovaj patogen proizvodi specifičan toksin koji pospešuje intenzitet zaraze i razvoj oboljenja na osetljivim sortama.

Kritičan period za razvoj infekcije je period tokom juna i jula meseca, kada je smanjena upotreba fungicida u zasadima.

U toku letnjih meseci kada su temperature visoke, kao i relativna vlažnost, naročito u zasadima sa sistemom za navodnjavanja i protivgradnom mrežom, može doći do sekundarnih infekcija.

 Obezbeđivanjem optimalnih uslova za razvoj jabuke značajno se može smanjiti napad ove gljive. Uklanjanje opalog zaraženog lišća iz zasada može pomoći u smanjenju inokuluma za narednu godinu.

 

Na lokalitetima i sortama gde se javlja Alternaria spp. treba vršiti zaštitu fungicidima. U našoj zemlji nema registrovanih preparata za suzbijanje ovog patogena, ali su u svetu dobru efikasnost pokazali fungicidi na bazi iprodiona, kresokoksim-metila i trifloksistrobina.

 

Comments

There are no comments yet for this post.