Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Pojava lisnih pipa u zasadima jabučastog voća
Pojava lisnih pipa u zasadima jabučastog voća
Na području delovanja RC Kikinda zasadi jabučastog voća nalaze se u različim fazama cvetanja.
 
Vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo odraslih jedinki lisnih pipa na listovima i cvetovima jabuke (Phyllobius spp.).
 
 
 
 
Lisne pipe prezimljavaju u zemljištu u stadijumu larve, a odrasle jednike se javljaju sa početkom kretanja vegetacije  i tada izgizaju mlade novoformirane listove praveći polukružne izreze. Karakteristično je da su jači napadi vezani za topla i suva proleća, bez padavina a tokom leta se njihova aktivnost smanjuje. Pri jačem napadu u povoljnim uslovima mogu izazvati i golobrst.
 
Redovno se javljaju skoro svake godine u našim proizvodnim uslovima, ali pripadaju kategoriji manje značajnih štetočina.
Hemijske mere zaštite se preporučuju jedino u slučaju jačeg napada odnosno kada se registruje visoka populacija u zasadima voća.
 
RC Kikinda za sada ne preporučuje hemijske mere suzbijanja i nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja i pojavom štetočina  u zasadima jabučastog voća.

Comments

There are no comments yet for this post.