Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Polaganje jaja krompirove zlatice u usevima krompira
Polaganje jaja krompirove zlatice u usevima krompira
Na području delovanja RC Kikinda usevi krompira nalaze se u fenofazi razvoja listova (BBCH 10-13).
 
 
 
Vizuelnim pregledom useva krompira registrovano je prisustvo odraslih jedinki krompirove zlatice na 11%biljaka i položena jaja sa naličja listova na 2% biljaka (Leptinotarsa decemlineata).
 
 
 
Krompirova zlatica je značajna štetočina krompira.
Odrasle jedinke krompirove zlatice prezimljavaju u zemljištu i kada se zemljište zagreje na dubini oko 10 cm na 14,5 ˚C  izlaze sa mesta prezimljavanja. Najveće štete prave larve koje se hrane lišćem. Pri velikoj brojnosti larvi i imaga krompirove zlatice celokupna lisna masa može biti uništena za kratko vreme.
 
RC Kikinda za sada ne preporučuje hemijske mere zaštite sa ciljem suzbijanja krompirove zlatice i i nastavlja da prati zdravstveno stanje u usevima krompira i blagovremeno će obavestiti poljoprivredne proizvođače o vremenu tretmana.
 
Takođe, prilikom pregleda na pojedinačnim biljkama registrovano je prisustvo krilatih formi lisnih vaši (Aphididae) kao i prisustvo vrtnih muva (fam. Bibionidae).
 
 
 
Vrtne muve imaju jednu generaciju godišnje i prezimljavaju kao larve u zemljištu.
Tokom maja meseca dolazi do masovne pojave odraslih jedinki koje se pare i ženke polažu jaja u grupicama u zemlji. Položena jaja su uglavnom u blizini mesta sa dosta humusa i stajnjaka.
 
 
Larve vrtnih muva se hrane humusom i biljnim ostacima u zemljištu, a odrasle jedinke se hrane nektarom cvetova i mogu biti značajni oprašivači.
 
U voćnim zasadima i usevima gde se registruje prisustvo vrtnih muva ne bi trebalo uništavati njihovu populaciju.

Comments

There are no comments yet for this post.