Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Prisustvo grinja u zasadu maline
Prisustvo grinja u zasadu maline

Na području delovanja RC Valjevo, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta zasadi maline se nalaze u fazi seme jasno vidljivo na plodnici do faze prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar (BBCH 73-85).

Tokom vizuelnog pregleda zasada registrovano je prisustvo eriofidne grinje maline (Phyllocoptes gracilis). Registrovani simptomi su na do 5% biljaka, dok je oštećeno od 5-15% lisne mase i do 3% plodova.

Odrasle jedinke prezimljavaju u pupoljcima između listića ili u pazuhu pupoljaka iz kojih se ravijaju jednogodišnji izdanci ili u blizini lisnih i cvetnih pupoljaka. Prezimele ženke se aktiviraju kada je dnevna temperatura minimum 11°C. U tom vremenskom periodu se otvaraju pupoljci pa jedinke migriraju.

Simptomi nastaju usled ishrane jedinki. Glavna oštećenja prave na listu u vidu deformacija pa dolazi do pojave hloroze i pegavosti. Simptomi na plodovima su u vidu neujednačene obojenosti, stagnacije rasta i neujednačenog dozrevanja. Na naličju listova se formiraju kolonije, a list dobija svetlo zelenu do žutu boju. Takođe, karakteristično je podizanje lica lista u vidu mehurova i gubljenje maljavosti na naličju lista, što se dešava pri jakom napadu. Mladi listovi se kovrdžaju, a vršni izbojci se suše.

 

U zasadima maline sorte Glen ample, registrovani su simptomi na pojedinim lokalitetima na do 50% lisne mase, što ukazuje na povećanu osetljivost ove sorte na prisustvo navedene štetočine.

Pravi momenat za subijanje ove štetočine je po završetku migracije na mlade listove dvogodišnjih izdanaka (kraj aprila do početka maja). RC Valjevo je pravovremeno dao preporuku 27.04.2023. u cilju suzbijanja ove štetočine.

 

Comments

There are no comments yet for this post.