Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Zdravstveno stanje ozimog ječma
Zdravstveno stanje ozimog ječma

Na teritoriji koju pokriva RC Valjevo, u zavisnosti od roka setve, usevi ozimog ječma se nalaze u fazi od razvoja listova do početka bokorenja, vidljivo prvo sekundarno stablo (BBCH 13-21). 

 

Velika slika 

Vizuelnim pregledom biljaka  ječma, na više lokaliteta, registrovano je prisustvo cikada (Cicadellidae)  na do 2% biljaka i lisnih vaši (Aphididae) na do 4% biljaka. 

Ove štetočine pored direktnih šteta koje nanose sisajući biljne sokove, veoma su značajne kao prenosioci fitopategenih virusa. Lisne vaši su prenosioci virusa žute patuljavosti ječma (Barley yellow dwarf virus – BYDV), jednog od najznačajnijih virusa ječma. Karakterističan simptom zaraze izazvanim ovim virusom je pojava žute boje na lišću. Zaražene biljke zaostaju u porastu i kržljave su. U slučaju ranih infekcija biljke retko formiraju klas, što može dovesti do potpunog gubitka prinosa.

S obzirom da se registruju niske brojnosti cikada i lisnih vaši u  usevima ječma i da su vremenski uslovi u kojima se odvija proizvodnja, niske temperature vazduha i pojava mraza, nepovoljni za razvoj i širenje ovih štetočina, hemijske mere u cilju njihovog suzbijanja se ne preporučuju.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je i prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 10% biljaka.

 

Velika slika 

RC Valjevo nastavlja sa praćenjem zdavstvenog stanja useva ozimog ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.