Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Siva trulež vinove loze (Botrytis cinerea)
Siva trulež vinove loze (Botrytis cinerea)

Na teritoriji delovanja RC Valjevo, zasadi vinove loze se nalaze u fazi početka opadanja lišća (BBCH 93).

U pojedinim zasadima, na lokaciji Brankovina i Miličinica,  gde su u toku vegetacije izostale hemijske mere zaštite ili zaštita  nije primenjena na vreme ili izbor pesticida nije bio adekvatan,  registruje se veliki procenat neobranih grozdova sa simptomima sive truleži (Botrytis cinerea). 

 

       

Velika slika                                        Velika slika

 

Na početku vegetacije mogu biti zaraženi mladi izdanci i pupoljci koji potamne i osuše se. Cvet može biti zaražen pre otvaranja, što izaziva njegovo propadanje. Od početka zrenja (šarak) pa nadalje, zaraza se ostvaruje direktno preko epidermisa ili povreda. Na bobicama se pojavljuju pege koje se šire i zahvataju celu površinu ploda. Siva trulež se širi prelazeći sa bobice na bobicu, tako da se brže širi na sortama sa zbijenijim grozdom. Na lastarima izaziva izbeljivanje kore, koja se razlikuje od simptoma koje izaziva eskorioza u boji i može biti napadnut gornji deo lastara.

Truli i mumicirani grozdovi koji su ostali na čokotu, dodatno iscrpljuju biljku i loza ulazi nespremna u period mirovanja. Smanjuje se  otpornost čokota na niske temperature u zimskom periodu, a u toku naredne vegetacije utiče na neravnomerno kretanje pupoljaka i na rod. Ukoliko bolest zahvati ostale delove biljke može doći i do izumiranja celog čokota.

U cilju sprečavanja iznurivanja biljke,  u momentu pripreme za period mirovanja, poljoprivrednim proizvođačima se preporučje uklanjanje ovakvih grozdova na kraju berbe iz vinograda.

Comments

There are no comments yet for this post.